Drogurile nebanuite ale lumii moderne

Drogurile „tradiţionale” sunt cunoscute în general de toată lumea: narcoticele şi alcoolul.

Consumul lor are efecte profund nefaste și poate determina, în timp, apariția unor obiceiuri greu de eliminat, cunoscute sub numele de „vicii“.

Din păcate, în afara acestor droguri bine-cunoscute, a apărut și o categorie nouă de „droguri“, moderne. Este vorba despre anumite produse sau obiceiuri care au pătruns treptat în viaţa noastră şi care pot avea efecte la fel de nocive ca narcoticele sau alcoolul.

Cum pot fi depistate aceste droguri moderne?

Detectând cu luciditate obiceiurile profund nefaste pe care le induc și care sunt cunoscute în mod tradițional sub numele de „dependențe“.

Ce este dependența sau adicția?

Cuvântul „adicție“ provine din termenul latin addictus și se traduce în limba română prin „înrobit“ sau „obligat să“. Dependența constă într-un obicei nefast care are trei caracteristici de bază:

  • o poftă imensă de a consuma un anumit produs
  • consumul necontrolat al acestuia
  • continuarea consumului, în pofida consecințelor sale distructive

Din punct de vedere psihologic, dependența de un anumit drog are la bază dorința oamenilor de a se simți altfel decât în mod obișnuit – fie pentru a diminua o stare de disconfort (durere, suferință, agitație, stres), fie pentru a trăi o stare de plăcere.

Care sunt dependențele moderne?

Dependenţele moderne ţin de anumite produse sau obiceiuri aparent inofensive, dar care, în timp, ajung să ne scape de sub control și să ne afecteze armonia și sănătatea trupească și psiho-emoțională.

Printre aceste dependențe moderne, insidioase se numără: tutunul, cafeaua, dulciurile, jocurile video, cumpărăturile excesive, Facebook-ul şi celelalte reţele sociale.

Satisfacerea nevoilor naturale sau dependenţe nefaste?

Avem nevoie în mod firesc să ne satisfacem anumite necesități trupești, vital-emoționale, psiho-mentale și sufletești.

De exemplu: avem nevoie să respirăm aer curat, să bem apă (pură), să mâncăm bine, să se relaxăm și să se odihnim. Avem nevoie să interacționăm în mod armonios cu ceilalţi, atât în relații personale, cât și profesionale. Avem nevoie să ne câştigăm existența, muncind. Avem nevoie să iubim şi să fim iubiţi, să facem dragoste și să ne bucurăm de viață. Iar la modul superior, spiritual, avem nevoie să ne descoperim din ce în ce mai profund, să găsim un sens profund spiritual întregii noastre existențe.

Noi simţim în mod firesc nevoia de a fi fericiţi. Din păcate, modalităţile prin care urmărim să obţinem această fericire pot fi lipsite de înţelepciune.

De multe ori consumăm produse alimentare care nu ne fac bine. Ne induc o plăcere superficială pe care, în timp, o plătim cu prețul sănătății.

O astfel de atitudine poate fi influenţată de anumiţi factori, cum ar fi: moda, tendinţa de a imita comportamentul celor din jur sau păcălelile induse de reclamele de la televiziune, de la radio sau de pe internet.

Ajungem adeseori să ne formăm obiceiuri malefice care se transformă, în timp, în dependențe ciudate, prostești.

Se vorbește din ce în ce mai mult de aceste dependenţe moderne, printre care se numără : tutunul, cafeaua, dulciurile, jocurile video, cumpărăturile excesive, Facebook-ul şi celelalte reţele sociale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s