Baftă, Tibi!

tibiIarna lui 2018. Facebookul îmi aduce o ştire fierbinte de la Polul Nord. Într-un video scurt, un  român pornit într-o cursă imposibilă, se chinuie să se ridice din zăpadă. Românul priveşte-n faţă, se sprijină în beţe. Se-aud beţele troznind de frig. Se ridică cu greu şi reuşeşte ce n-a reuşit niciunul din cele 7 miliarde de oameni de pe Planetă Albastră: să câştige cursa 6633 Artic Ultra, prin zăpezi şi geruri inumane. Felicitări, Tiberiu Uşeriu!

Vara lui 2018. O poveste mă face să mă opresc din răsfoirea indiferentă a canalelor TV. La Tăşuleasa se află unul din cele mai mari ONG-uri din România. Un român care-a trăit ani de zile în străinătate scoate din localnici o resursă preţioasă: puterea de-a face bine altora, necondiţionat.

Echipa lui de voluntari: mii de adolescenţi şi oameni maturi, plus fratele lui. Un fost puşcăriaş care-a petrecut 10 ani în cea mai dură închisoare din Germania. Închis între ziduri groase, într-un perimetru de 70 cm pătraţi, în care era obligat să stea în picioare permanent în timpul zilei. În închisoare se numea “numărul 2800”. În realitate se numeşte Tibi Uşeriu.

Acelaşi Tibi Uşeriu.

Înainte de-a face curse de performanţă, Tibi Uşeriu a organizat jafuri armate în Germania şi Austria.

Sufletul meu îl admiră, dar mintea mea caută să-şi explice paradoxul.

Cred că Tibi Uşeriu e-ndrăgostit de imposibil. E atras de el aşa cum un iubit e-atras de marea lui iubire. O iubire care i-a cerut sacrificiul libertăţii, zece ani. O iubire care l-a dus în pragul sinuciderii, când şocul întoarcerii în lumea reală a devenit insuportabil. O iubire cu adrenalină în supra-doze.

Şi totuşi… sper că după 10 ani în puşcărie şi după reuşita de la Polul Nord, Tibi Uşeriu a-nţeles ceva: există un tip de imposibil pentru care plăteşti cu ani de puşcărie. Şi există un tip de imposibil complet legal din punct de vedere juridic.

E ca şi cum ar fi un imposibil în alb şi-un imposibil în negru. Un imposibil în Bine şi-un imposibil în Rău. Un imposibil în sus şi-un imposibil în jos.

Trebuie doar să fii atent când alegi.

Alegerea se bazează pe experienţă. Se spune că, atunci când ai învăţat o lecţie de viaţă, o s-alegi corect dăţile următoare.

Baftă, Tibi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s