Jucatorul de jocuri

De obicei are un telefon ultimul racnet. Un Samsung Galaxy S7. Sau un Apple iPhone 6S cu o gramada de giga-memorie, care atarna „greu” in mainile lui dibace.

Si de obicei e asezat pe scaun. Nu stiu cum fac jucatorii de jocuri, dar prind intotdeauna cele mai bune locuri de stat jos. N-am vazut niciodata pe vreunul sa stea in picioare, sa-si chinuie picioarele pe podeaua incomoda, in autobuz sau metrou.

Se asaza pe scaun, isi scot “scula” si in clipa aia, pentru ei, peisajul colorat al mijloacelor de transport in comun dispare. Ramane doar ecranul telefonului si emotia reintalnirii cu el, ca doi indragostiti la prima intalnire.

1Din clipa aia incepe magia. Pentru cei din jur, jucatorul de jocuri poate parea in continuare un calator cuminte asezat pe scaunul lui. Dar nu este. In lumea lui (virtuala) el este cu mult mai mult decat atat. In lumea lui, jucatorul de jocuri devine cel mai puternic luptator care a existat vreodata. Nu conteaza ca e mic de statura si pispiriu, de pe scaunul de plastic jucatorul devine capabil sa loveasca fara mila. Nu conteaza ca nu s-a urcat intr-un avion in viata lui. De pe scaunul lui de plastic, jucatorul devine capabil sa zboare, sa survoleze in doar cateva clipe tinuturi intregi.

Nu conteaza ca la serviciu e un subaltern care se supune fara sa cracneasca superiorilor ierarhici. De pe scaunul lui de plastic, jucatorul devine un ditamai lider de grup, capabil sa ia decizii, sa dea ordine si sa coordoneze echipe intregi.

In timp ce autobuzul isi vede linistit de drumul lui, jucatorul de jocuri traieste momente din cele mai intense. Dusmanii il ataca si el trebuie sa pareze. O masina l-a intrecut. Sau strategia nu i-a reusit si trebuie imbunatatita.

In timp ce alti calatori se uita pe geam, scufundati in gandurile si grijile lor de zi cu zi, jucatorul de jocuri s-a eliberat de mult de astfel de poveri inutile. Altele sunt grijile care ii apasa fruntea incordata: cum sa distruga dusmanii. Ce punctaj a obtinut. Cum sa-si depaseasca limitele in joc.

Toate nemultumirile lui din viata reala s-au inecat in pasiunea cu care apasa pe ecran.

Nu este multumit de salariu? Mai trage o lovitura adversarului de joc. Nevasta l-a suparat seara trecuta? Inca o lovitura. L-a pus sa duca gunoiul si el n-a vrut? Inca doua-trei lovituri de joc.3

Jucatorul e printre norocosii care nu se plang ca mijloacele de transport in comun se misca prea incet. Ca dureaza prea mult rosul la semafor. Sau ca e ambuteiaj. Din contra: poate sa se bucure ca autobuzul mai intarzie la intersectie, moment in care are timp sa mai traga cateva scatoalce si sa mai castige cateva puncte.

Pentru oamenii obisnuiti, calatoritul in comun e o corvoada. Pentru jucatorul de jocuri e o placere. Corvoada incepe abia in clipa in care trebuie sa coboare din autobuz sau metrou si sa se intoarca la lumea reala. La lumea de care tot incearca sa fuga.

Acea lume care pentru el, la fel ca pentru fiecare dintre noi, este cu mult mai mult decat un joc.

Un gând despre “Jucatorul de jocuri

  1. Alienarea oamenilor intr-un mediu ostil orasului are diverse forme de defulare. Este comuna imaginea celor care se ingroapa in Samsung cu degetele pe verticala sau pe orizontala. In Bucuresti este foarte raspandita si agasanta fata de Bacau si oricarui provincial ii sar in ochi paginile web mai deochiate (dintr-un studiu se pare ca devin si mai religiosi), poze de familie sau organizarea agendei de contacte a celor asezati comod in mijloacele de transport. Bravo lor! Mai bine decat sa frecventeze un psihiatru amator de experiente pe oameni – cobai.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s